Hírek

  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • SoundCloud Social Icon

Megjelent Németországban Virágh András Gábor felkérésemre komponált orgonaműve

A napokban megjelent Virágh András Gábor Impromptu című szóló orgonaműve a németországi Ostinato Musikverlag gondozásában, amely számomra is különösen örömteli, hiszen e művét a zeneszerző felkérésemre komponálta.2017-ben Szent László lovagkirályunk trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a Szent László-emlékév keretén belül "Tisztelt Szent Lászlónak és Árpádházi Szent Piroskának" címmel adtunk hangversenyt a Szent Efrém Férfikarral a Kőbányai Szent László-templomban. Szerettem volna, ha a koncerten elhangzik egy alkalomhoz illő kortárs magyar orgonamű is, ezért felkértem Virágh András Gábort egy új kompozíció megírására, melynek témája a számomra legkedvesebb Szent László ének, az "Üdvözlégy, kegyes Szent László király".

Virágh András Gábor a következőképpen fogalmazott művéről:


"Az Impromptu Mészáros Zsolt Máté orgonaművész felkérésére született 2017-ben. A rövid, rögtönzésszerű karakterdarab egy Szent Lászlót dicsőítő katolikus népének (Üdvözlégy kegyes Szent László király) dallamát dolgozza fel. A cím utal a kompozíció jellegére, ugyanis a zenemű átgondolt formája és különböző karakterei mögött folyamatosan felsejlik a ma reneszánszát élő orgonistahagyomány, az improvizáció művészete."


Az Impromptu eddigi előadásai:


A mű ősbemutatója 2017. szeptember 20-án telt ház előtt zajlott, a Kőbányai Szent László-templomban. Azóta számos orgonahangversenyemen adtam elő, melyek közül kiemelnék néhányat a teljesség igénye nélkül:

2017. október 13. - Budapest, Belvárosi Főplébániatemplom - CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

2018. szeptember 5. - Budapest, Szent István-bazilika - "Hagyomány és innováció a magyar orgonazenében" c. koncertsorozatom keretében

2018. szeptember 16. - Szombethely, Sarlós Boldogasszony-székesegyház - Martinus Orgonafesztivál

2018. október 13. - Budapest, Hold utcai református templom - CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

A CAFe Budapest kortárs művészeti fesztiválon készült felvétel elérhető a YouTube-csatornámon a következő linken keresztül:


Az Anaclase francia nyelvű review-t jelentetett meg a 2017. október 17-én, a Belvárosi Főplébániatemplomban adott hangverenyemről, melyben többek között az Impromtu előadásáról is olvashattok:Három nappal ezelőtt kaptam meg saját, nyomtatott plédányomat az Impromptu-ből. Már nagyon várom, hogy ebből adhassam elő a művet a következő alkalommal. Nagy szeretettel ajánlom mindenkinek a figyelmébe, aki szeretne megtanulni egy rövid terjedelmű, virtuóz, karakteres és változatos magyar orgonaművet.

Mészáros Zsolt Máté

Archívum
Legutóbbi posztok
Kövesse Mészáros Zsolt Máté hivatalos oldalait
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • SoundCloud Social Icon

© 2020 by MÉSZÁROS Zsolt Máté